fbpx
 

P/E aktier

Value aktier

Value investorer ønsker at købe aktier for mindre end de er værd her er der tale om den indre værdi et godt eksempel kunne være jyske bank aktier som pt. handles lidt en rabat på 50% af indreværdi. Dette koncept giver helt sikkert mening – når alt kommer til alt, hvis du kunne købe kr. 500 regninger for kr. 200, ville du ikke gøre det?

Selvfølgelig er dette lettere sagt end gjort. Her er en oversigt over, hvad værdipapirer er, eksempler på nogle fremragende værdipapirer som vi enten har eller har haft i vores portefølje og nogle nøglekoncepter og investeringsmetrics, som alle investorer bør kende, hvis de vil købe aktier. 

Hvad er udbytte?

 

Udbytte er en årlig udbetaling af virksomhedens overskud til ejerne/aktionærerne. Hvis en virksomhed har overskud ved aflæggelse af årsregnskab, kan der udloddes udbytte til ejerne/ aktionærerne. Beløbet kan blive udbetalt, geninvesteret i virksomheden, eller man kan vælge at gøre begge dele.

Nogle aktier passer klart ind i den ene kategori eller den anden. For eksempel er 130-årig krydderiproducent McCormick (NYSE: MKC) helt klart et værdiaktie, mens hurtig bevægende Tesla (NASDAQ: TSLA) som nævnt ovenfor er et indlysende eksempel på en massiv vækstaktie. På den anden side kan nogle aktier passe i begge kategorier. For eksempel er der en sag, der skal laves på en eller anden måde for tech-giganterne Apple (NASDAQ: AAPL) og Microsoft (NASDAQ: MSFT). God momentum men stadigvæk en valueaktie.

At en aktie klassificeres af nogen som en valueaktie betyder ikke nødvendigvis, at den har en god købe værdi lige nu man bør derfor lave sine analysen inden købet eller handle med når andre køber som sælger aktierne. Lad os se på tre fremragende værdipapirer – Berkshire Hathaway, Procter & Gamble og Johnson & Johnson. Tre aktier som vi bestemt kigger på ved en udvælgelse af nye aktier.

Hvad er værdipapirer?

Værdipapirer er børsnoterede virksomheder, der handles med relativt billige værdiansættelser i forhold til deres indtjening og langsigtede vækstpotentiale – som regel er det sådan der er dog visse tilfælde hvor dette ikke er gældende hvis man kigger på Tesla som handles til en relativ høj P/E værdi. Et værdipapir er en aktie som du både kan købe og sælge, sælge eller shorte gør man kun, hvis man forventer et kursfald, så tjener man på differencen i faldet ved at købe en aktie tilbage billigere, hvis dyre taber man penge. Stigningen i kroner gange med ens antal stk udgør tabet eller fortjenesten.

Her er et vigtigt koncept for alle nye investorer at forstå. De fleste aktier klassificeres generelt som enten value/værdipapirer eller vækstaktier. Generelt betragtes aktier, der handler med værdiansættelser under gennemsnittet af aktier i S&P 500, som værdipapirer altså value aktier, mens aktier med vækst over gennemsnittet betragtes som vækstaktier, aktier som har slået indekst i forhold til afkast. Nogle aktier har begge attributter eller passer ind i gennemsnitlige værdiansættelser eller vækstrater, så om de skal kaldes værdi-aktier, afhænger meget af de egenskaber aktien har.

Værdipapirer har generelt nogle helt fælles egenskaber som man bør lægge mærke til. De er typisk modne virksomheder, som har stabile (men ikke spektakulære) vækstrater og har relativt stabile indtægter og indtjening. De fleste værdipapirer udbetaler udbytte, selvom dette ikke er en standardregel. 

Hvad er P/E forholdet?

Når det er sagt, er der dog nogle målinger du kan bruge, her er tre af de bedste målinger. Som du kan opbevare i dit værktøjssæt, når du søger efter værdi aktier eller selskaber som er på tilbud:


P / E-forhold: Dette er den bedst kendte aktieværdiansættelse og af en god grund. Pris / indtjening eller P / E-forhold kan være et meget nyttigt værktøj til sammenligning af værdiansættelser af virksomheder i samme branche. For at beregne det, skal du blot dele et selskabs aktiekurs med dets sidste 12 måneders indtjening.


PEG-forhold: Dette svarer til P / E-forholdet, men justeres for at udjævne spillereglen mellem virksomheder, der måske vokser med lidt forskellige satser. (Således PEG, eller pris-til-indtjening-til-vækst, forhold.) Ved at dele et virksomheds P / E-forhold med dets årlige indtjeningsvæksthastighed får du en mere en til en sammenligning mellem forskellige virksomheder.

Pris-til-bog (P / B) -forhold: Tænk på den bogførte værdi som hvad der teoretisk ville være tilbage, hvis et selskab ophører med at operere og solgte alle sine aktiver. Beregning af et selskabs aktiekurs som et multiplum af dets bogførte værdi kan hjælpe med at identificere undervurderede muligheder, og mange værdiinvestorer ser specifikt efter muligheder for at købe aktier, der handler for mindre end deres bogførte værdi.


Det er nemt at komme igang
1

Åbn konto hos Pillious

Udfyld dine oplysninger på hjemmesiden under login

2

Vælg porteføljen

Vælg den strategi som passer til dig ud fra din tidshorisont

3

Download appen

Her får du adgang til handlerne med køb og salg.